Wat is egaline?
Wat is egaline en hoe zorg je ervoor dat je een strakke en egale vloer krijgt?
Egaline is een dun zelfnivellerend egaliseermiddel welke bestaat uit een mix van onder andere speciale cementen en/of gips, kunsthars, minerale toeslagstoffen, redispergeerbare polymeren en hoogwaardige vloeimiddeladditieven. Deze toevoegingen bevorderen de vloeieigenschappen en bepalen de buig- en trekeigenschappen van egaline.
Egaline heb je in diverse soorten, waarbij de droogtijd, de druksterkte en de vloeieigenschappen van verschillen. De goedkopere heeft een C25 druksterkte, de duurdere C 40 druksterkte.
Het verdere verschil zit hem in hoe dik je deze kunt opzetten, zie daarvoor de technische gegevens van het product.. De UZIN NC 170 bijvoorbeeld kan je bijvoorbeeld in een laagdikte van 1 mm tot 10 mm aanbrengen. Voor dikkere lagen voegt men kwartszand toe of neemt men de UZIN NC 195. Deze kan je aanbrengen in een laagdikte van 3 mm tot 40 mm.
Bij een laagdikte van meer dan 5mm raad ik aan om gebruik te maken van een kantstrook.
Neem de egaline die bij de uiteindelijke vloer past en kies de juiste kwaliteit., Bij een pvc vloer is mijn advies dat de egaline die de hogere druksterkte heeft snel droogt. Met de beste vloeieigenschappen is de UZIN NC 170 met levelstar de beste keuze. Deze egaline wordt in de professionele markt als beste beoordeeld.
Egalisatiemortel op basis van gips of cement
Egaline bestaat uit kunsthars en cement en is – nadat je egaline poeder mengt met water – vloeibaar, waardoor je een zeer egale en strakke ondergrond kunt creëren. Egaline is een egalisatiemortel op basis van gips of cement.
Voordat je hiermee aan de slag kunt, is het van belang dat je je goed inleest. Aangezien er verschillende soorten egaliseermiddel zijn en meerdere soorten ondervloeren zijn, kan het kiezen van het juiste soort egaliseermiddel een uitdaging zijn. Zo voorkom je dat je per ongeluk de verkeerde producten bestelt.
Heb je vragen, dan mag je ons altijd bellen voor overleg op 06-27033024.
In de kennisbank vind je fotomateriaal waarbij je het verschil tussen een cementdekvloer en anhydriet goed kunt zien. Een cementdekvloer is grijs van kleur en anhydriet is geel of crèmekleurig. Dit is vooral goed te zien als je de vloer iets nat maakt.
In de kennisbank van Egalinewinkel.nl vind je zo veel mogelijk nuttige informatie over egaline, voorstrijkmiddelen en dichtzetmassa voor vloerverwarming sleuven.
“Welk type egaline je nodig hebt, is afhankelijk van het type vloer dat je hebt.”
Soorten vloeren
Welk type egaline je nodig hebt, is afhankelijk van het type vloer dat je hebt. Voor een cementgebonden vloer heb je cementgebonden egaline nodig. Kies je deze soort egaline terwijl je een gips gebonden ondervloer hebt, dan kan het egaliseermiddel zich bijvoorbeeld niet goed hechten aan de ondervloer. Een gipsgebonden vloer is bijvoorbeeld een anhydrietvloer. Hiervoor kan je gipsgebonden egaline gebruiken. Een sterke en goed vloeiende egaline is UZIN NC 112 gipsegaline met een druksterkte van C40. Dit is een topproduct voor egaline onder bijvoorbeeld pvc vloeren.
Betonvloeren
In Nederland en België beschikken sommige woningen over een betonvloer. Beschik je over een betonvloer, dan raad ik aan om een cementgebonden egaline te gebruiken.
Wel raad ik je aan om je betonvloer met diamant te schuren, zodat deze meer open is en vrij is van een sluierlaag. De primer die men gebruikt, als er geen kans bestaat op vochtoptrek, is de UZIN PE 360.
Bestaat er wel kans op vochtoptrek, bel ons dan op 06-27033024 voor overleg.
Kies je voor laminaat, pvc vloeren, parket, tegels, tapijt of linoleum, dan is een laagdikte van 3 tot 5mm aanbevolen. Sommige betonvloeren zijn erg ongelijk, wat soms het geval is bij oudere woningen. Kies er dan voor om een dikkere laag egaliseermiddel aan te brengen. Per product is aangegeven uit hoeveel millimeter de maximale laagdikte kan bestaan. Cementgebonden egalines bij Egalinewinkel.nl zijn:
- UZIN NC 150
- UZIN NC 163 (het voorstrijkmiddel is al in NC 163 verwerkt)
- UZIN NC 170
Cementdekvloer of zandcementdekvloer
In de meeste woningen komen cementdekvloeren, ook wel eens zandcementdekvloer genoemd, voor. Beschik je over een cementdekvloer, dan raad ik aan om een cementgebonden egaline te gebruiken. De primer welke men gebruikt is als er geen kans bestaat op vochtoptrek de UZIN PE 360. Bestaat er wel kans op vochtoptrek, bel ons dan op 06-27033024 voor overleg. De reparatiemortel voor cementdekvloeren is de UZIN NC 182 cementgebonden reparatiemortel,. Met deze mortel kun je ook vloerverwarmingsleidingen dichtzetten.
Kies je voor laminaat, pvc vloeren, parket, tegels, tapijt of linoleum, dan is een laagdikte van 3 tot 5mm aanbevolen. Sommige cementvloeren zijn erg ongelijk, wat soms het geval is bij oudere woningen. Kies er dan voor om een dikkere laag egaliseermiddel aan te brengen. Per product is aangegeven uit hoeveel millimeter de maximale laagdikte kan bestaan. Cementgebonden egalines bij Egalinewinkel.nl zijn:
- UZIN NC 150
- UZIN NC 163 (het voorstrijkmiddel is al in NC 163 verwerkt)
- UZIN NC 170
Anhydrietvloeren
Een anhydrietvloer is een gipsgebonden gegoten vloer. Controleer wel even of de Anhydrietvloer is opengeschuurd, gebeurt dit na het storten van de vloer omdat deze anders bijna niet wil drogen. Deze sluier laag is zacht en raadzaam is deze weg te schuren voordat je de vloer verder gaat behandelen. Gebruik bij een anhydrietvloer een gipsgebonden egaline. Als je voor laminaat, pvc vloeren, parket, tegels, tapijt of linoleum kiest, is een laagdikte van 3 tot 5mm aan te raden. Een dikkere laag aanbrengen kan natuurlijk, maar kijk dan wel goed of dit mogelijk is met het type egaline dat je gebruikt. Gipsgebonden egaliseermiddelen bij Egalinewinkel.nl zijn:
De primer bij anhydrietvloeren is, als er geen vochtoptrek is, de UZIN PE 360 primer.
De reparatiemortel voor anhydrietvloer is de UZIN NC 118 gipsgebonden reparatiemortel, met deze mortel kun je ook vloerverwarming leidingen dicht zetten.
- UZIN NC 110
- UZIN NC 112 (sneldrogend)
- UZIN NC 115 (vezelversterkt) ook toe pasbaar op houten ondergronden (geen parket)
Houten vloeren egaliseren
Wil je houten plaatmateriaal egaliseren? Bij het egaliseren van een houten vloer komt wat meer bij kijken, omdat niet elke houten vloer geschikt is om een egaliseermiddel op aan te brengen.
Zorg ervoor dat in de houtenr vloerconstructie minimale vering aanwezig is. Zorg er ook voor dat de balklaag goed geventileerd wordt. Controleer ook of de balken nog in goede staat zijn.
Ga je egaliseren, maak dan alle gaten en openingen goed dicht, egaline is zo dun als water en kan via kieren weglopen.
Egaliseren over een vast verlijmde parketvloer is niet mogelijk, de werking van het hout is te veel, je gaat het massieve hout verstikken en de plank kan gaan staan bollen en alles omhoog drukken.
Egaliseren van houten plaatmateriaal is wel mogelijk met de NC 115 vezelverstrekt. De primer die je hiervoor gebruikt is de UZIN PE 280 carbon primer.
Egaline en vloerverwarming
Egaline en vloerverwarming gaan zeer goed samen, de egaline heeft een zeer goede warmte geleidingen.
Ga je vloerverwarming infrezen, gebruik dan nadat je de leidingen hebt dichtgezet een egaline met een hoge drukstrekte. Neem de UZIN170 voor cementdekvloer met een druksterkte van C40. Egaline is een zeer geschikt product om je ondergrond mooi egaal en vlak te maken.
Egaline gebruik je altijd nadat je de leidingen met mortel hebt dichtgezet of met de KR 417.
Egaline is niet geschikt om leidingen mee aan te gieten, het risico dat de leidingen omhoog komen, zeg maar gaan drijven, is zeer risicovol dus niet doen.
Gebruik hiervoor de mortel NC 182 bij cementdekvloeren.
Met behulp van egaline creëer je een egale dekvloer. Lees hier alles over het egaliseren en/of dichtzetten van vloerverwarming.
Wat heb ik nodig bij het aanbrengen van egaline?
- Egaline
- Voorstrijkmiddel (primer)
- Reparatiemortel (oftewel snelcement)
- Water
- Een vlakspaan
- Egaliseerrakel
- Mixer (elektrisch)
- Mengemmer of speciekuip
- Spijkerschoenen (oftewel prikschoenen)
- Een borstel
- Prikroller
- Vachtroller
De ideale omstandigheden voor een strakke ondervloer
Om het meest strakke resultaat te behalen bij het aanbrengen van het egaliseermiddel, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.
Vermijd direct zonlicht op de vloer en zorg ervoor dat de vloerverwarming op minimaal staat, draai je thermostaat terug naar 16 graden.
De temperatuur in de ruimte is minimaal 16 graden.
Breng voordat je begint de juiste op jouw ondergrond afgestemde primer aan, deze zorgt er onder andere voor dat het vocht uit de egaline niet gelijk in de ondergrond weg slaat en de eigenschappen van de egaline doen zo veel beter hun werk. Zo ligt de ideale verwerkingstemperatuur tussen de 16 en 23 graden Celsius (kamertemperatuur) en is het belangrijk dat de luchtvochtigheid in de ruimte tussen de 40% en de 70% ligt.
Zorg altijd voor voldoende ventilatie, het vocht uit de egaline moet wel de ruimte kunnen verlaten, zorg ervoor dat een paar ramen op een kiepstand staan, zet eventueel ventilatie aan of dergelijke. Verder bedraagt de mengtijd maar zo’n drie minuten, daarna het materiaal gelijk uitgieten en verwerken voor het mooiste resultaat.
Hoeveel egaline heb ik nodig?
De hoeveelheid egaline berekenen, dat kan je gemakkelijk zelf. Hoeveel egaline je nodig hebt ligt aan de ondergrond, hoe dik je de laag wilt aanbrengen (bijvoorbeeld 3 of 5mm) en hoeveel vierkante meter je wilt gaan egaliseren. Weet je niet precies hoeveel egaliseermiddel je nodig hebt, lees dan dit kennisbankartikel of neem contact met mij op. Wat ik graag wil weten is:
- Type ondergrond
- Hoe dik wil je dat de laag egaline wordt?
- Aantal vierkante meters ruimte
Een goede voorbereiding is het halve werk
Eerst is het belangrijk om je goed voor te bereiden. De ondervloer moet goed schoon zijn, wat inhoudt dat de vloer vrij moet zijn van vuil, vet en stof en oude lijmresten. Goed stofzuigen is aanbevolen, zodat je daarna aan de slag kunt met het aanbrengen van de primer. Welke soort primer en egaline je nodig hebt, hangt af van het type vloer dat je hebt.
Gebruik altijd een voorstrijkmiddel of een primer
Voordat je egaline aanbrengt is het gebruik van een primer noodzakelijk. Zo zorg je ervoor dat het egaliseermiddel zich goed hecht aan de ondervloer en dat de egaline goed kan doorvloeien dus een strakker eindresultaat. Welke primer je nodig hebt, hangt af van de ondergrond en het type egaline dat je gebruikt.
Voorstrijkmiddel breng je aan met de vachtroller en gebruik het product aan de hand van de handleiding of aan de hand van de productomschrijving op de verpakking en in mijn webshop van Egalinewinkel.nl. Meestal is een primer rond de 1,5 tot 2 uur droog en kan je egaline aanbrengen.
Mix egaline elektrisch, niet met de hand
Egaline moet je met koud schoon water mengen. Het egaliseermiddel kan je het beste elektrisch mengen en niet met de hand. Hoeveel water je moet toevoegen aan het egalinepoeder, hangt af van het artikel dit staat op de verpakking vermeld en wijk bij egaline niet af van de voorgeschreven hoeveelheid en gebruik daarvoor een goede maat emmer (geen bouwemmer), gebruik altijd vers schoon koud leidingwater. Bij Egalinewinkel.nl kan je terecht voor de hoogwaardige egaliseermiddelen van UZIN UTZ.
Bij elk product vermelden we de toepassing, maar ook hoeveel water je bijvoorbeeld bij het egalinepoeder moet doen. Doe eerst het water in een grote mengemmer of speciekuip, daarna voeg je de poeder toe. Mix dit ongeveer twee minuten of langer totdat alle klontjes zijn opgelost. De egaline moet egaal zijn voordat je het aanbrengt. Na twee minuten mengen de egaline even laten staan trekken en voordat je uitgiet nogmaals kort door mengen.
Hoe verdeel ik egaline over de vloer?
Egaline kan je gemakkelijk op de schone vooraf geprimede ondervloer gieten, dit doe je vanuit de mengemmer. Met behulp van een egaliseerakel kunt u het egaliseermiddel goed verspreiden over het oppervlak. Voor een zo’n strak mogelijk resultaat gebruikt u ook een prikroller, de uitgegoten en al met een rakel verdeelde egaline wordt nagerold en geeft net een fijner en egaler beeld, tevens verwijdert u eventuele belletjes uit de egaline.
Heb je de egalinemortel aangebracht en laten drogen volgens de aanbevolen droogtijd, dan kan je aan de slag met de verdere afwerking van de vloer.
Wat is de droogtijd en verwerkingstijd van egaline?
Hoe lang het duurt voordat het egaliseermiddel droog is, hangt af van een aantal dingen. Denk bijvoorbeeld aan:
- De dikte van de aangebrachte laag egaline
- De temperatuur en de luchtvochtigheid in de ruimte
- Het type egaliseermiddel dat je gebruikt: de droogtijd kan per product verschillen
De verwerkingstijd van egaline verschilt per product. Mijn regel is: maak niet meer aan dan dat je binnen maximaal 10 minuten kunt verwerken, egaline en mortel in een emmer kan snel drogen, uitgegoten is de verwerkingstijd langer.
Een egalinelaag maak je in één keer, het egaliseren van een vloer doe je liever niet in meerdere keren of verschillende lagen.
Het egaliseermiddel is over het algemeen leg klaar na 24 uur onder goede omstandigheden. Denk hierbij aan een temperatuur van 18 graden en voldoende ventilatie van de ruimte, uitgaande van een dikte van 3 tot 4 millimeter egaline. Sommige sneldrogende egalines, zoals de UZIN NC 112, zijn bij een laagdikte tot 5mm na 6 uur leg klaar. Bij een dikkere laag tot 10mm bedraagt de droogtijd 24 uur, zie hier voor het bijhorende productblad.
Laat de nieuwe cementdekvloer echt goed drogen
Wat in de praktijk blijkt, is dat er af en toe wat geduld ontbreekt. Een nieuwe gestorte cementdekvloer moet natuurlijk eerst drogen, maar soms wordt hier niet de tijd voor genomen. Werk je onder tijdsdruk en moeten er nog veel andere klussen gedaan worden, dan kan het verleidelijk zijn om de vloer te leggen voordat de dekvloer droog is, doe dit niet.
Bij nieuwe dekvloer voordat je gaat egaliseren eerst het opstook cementdekvloer uitvoeren, dit is nodig om de dekvloer vrij van spanning te krijgen. Nadat het opstookprotocol is uitgevoerd zie je ook vaak haarscheuren in de dekvloer.
De droogtijd van de dekvloer is onder andere afhankelijk van de dikte van de dekvloer.
Bij natuurlijke droging zit je bij een dekvloer van +/-6 cm dik toch vaak ook wel op 6 weken voor dat je deze verder kunt behandelen. Dus zeg maar grofweg 1 cm dikte = 1 week drogen. Wil je zeker weten dat de vloer droog is, gebruik dan een vochtmeter.
Egaline van UZIN UTZ bij Egalinewinkel.nl kopen
Bij Egalinewinkel.nl kan je terecht voor de hoogwaardige egalines en uitvlakmassa’s van UZIN UTZ. Hierdoor kan je een zeer gelijkmatige en strakke ondervloer creëren, waarna je allerlei soorten topvloeren op de egalinelaag kunt leggen.
Sommige egaliseermiddelen zijn meer geschikt als ondergrond voor tapijten, terwijl andere egalines weer geschikt zijn voor allerlei soorten vloeren. In de webshop kan je per product de meest geschikte toepassingen, maar ook de specificaties vinden. Zo weet je snel welk egaliseermiddel je nodig hebt voor jouw vloer.
In principe is het egaliseren van de vloer een klus die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren, maar het is wel belangrijk dat het zorgvuldig gebeurt. Heb je vragen over egaline, de verhouding tussen de primer en het egaliseermiddel? Of heb je een algemene vraag over het bestelproces? Neem dan gerust contact met mij op. Je kunt mij gemakkelijk bereiken via 06 27 03 30 24.
Anderen bekeken ook:
Vloer egaliseren voor pvc: wat komt erbij kijken? Aangezien een pvc vloer erg dun is, meestal zo’n 2 tot 3mm dik, raad ik aan om de ondervloer goed te egaliseren….
Egaline schuren, ja of nee? Egaline schuren, wanneer is dit aan te raden? Of je egaline moet schuren, hangt af van wat je verder met de vloer wilt doen. Breng…