Verzending en transport Gratis bezorging vanaf € 150,-
Pakket Voor 13:00 uur besteld? Volgende werkdag in huis!
Veilig betalen Veilig online bestellen en betalen
Egalinewinkel.nl bellen Advies nodig? Bel Marco!
Home Vloer egaliseren voor vinyl
Egaline

Vloer egaliseren voor vinyl

Vloer egaliseren voor vinyl als topvloer

Wil je een vloer egaliseren voordat je vinyl legt? In dit kennisbankartikel adviseer ik je over de mogelijkheden en geef ik je een aantal handige tips, zodat je een zeer strakke en egale vinylvloer kunt leggen. Vinyl op rol kan je doorgaans zelf leggen, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je de ondervloer egaliseert voordat je vinyl legt.

Ondergrond vlak, schoon en vetvrij maken

Eerst zorg je ervoor dat de ondergrond vlak is, maar ook stofvrij en vetvrij is. Daarnaast moet de ondergrond droog en stabiel zijn. Is de ondergrond nog niet vlak, dan gebruik je egaline om de vloer te egaliseren, vooral wanneer je vinyl wilt verlijmen.

Vinyl is vrij gevoelig, net als pvc. Is er geen goede ondergrond aanwezig, dan zal je oneffenheden of de voegen van een oude tegelvloer heel goed zien. Zelfs kleine oneffenheden zal je in het vinyl zien. 

Om te voorkomen dat vinyl sneller slijt of lelijk gelegd wordt, is een goede ondervloer belangrijk. Verder heeft een geëgaliseerde ondervloer geen geluiddempende werking, waardoor een vinylvloer geschikt is in een appartementencomplex.

Egaline_UZIN_NC170Productset Egaline Vloerverwarming

“Ze gaan hand in hand: een primer en egaline.” 

Een primer en egaline gaan hand in hand

Voordat je begint met het aanbrengen van een egaliseermiddel, is het belangrijk om een primer te kiezen. De primer breng je aan op de ondervloer, bijvoorbeeld op een betonvloer. Wil je vinyl leggen op een ongelijke, oude houten vloer, dan is het belangrijk dat je eerst nog een laag aanbrengt. Dit kan je doen met behulp van spaanplaten. 

Afhankelijk van welk type ondervloer je hebt, kies je ook een type egaline. In de webshop kan je bijvoorbeeld kiezen tussen cementgebonden en gipsgebonden egaline. Kijk goed welke soort egaline je nodig hebt voordat je de vloer egaliseert en vinyl legt. Meer informatie over de verschillende soorten egaline kan je op deze pagina vinden.

Vinyl over vinyl leggen

Is het tijd om de oude vinylvloer te vervangen en wil je een nieuwe vinyl vloer leggen? Dan zou het makkelijk zijn als je de nieuwe laag zo over de oude vloer kunt leggen. Helaas, die vlieger gaat niet op. Ik raad niet aan om een nieuwe laag over de oude laag aan te brengen. Dit komt doordat vinylvloeren best wel zacht zijn. Leg je een nieuwe laag over de oude laag, dan zal de vloer dubbel zo zacht worden. 

De toplaag zal gemakkelijker beschadigd raken door een te lage indrukweerstand. Dit houdt in dat een zware eettafel of iemand met hakken gelijk blijvende afdrukken aanbrengt. Verwijder daarom altijd eerst de oude vinylvloer. Blijkt de ondergrond niet helemaal egaal te zijn bij het verwijderen van de oude vloer, dan is het belangrijk om deze ondergrond te egaliseren. 

Hulp nodig?

Kan je mijn hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste primer en egaline of weet je niet hoeveel je nodig hebt? Je kunt mij gemakkelijk bereiken via 06 27 03 30 24.