Hoe egaliseer je de vloer voor pvc?
Vloer egaliseren voor pvc: wat komt erbij kijken?
Aangezien een pvc vloer erg dun is, meestal zo’n 2 tot 3mm dik, raad ik aan om de ondervloer goed te egaliseren. Als je dit niet doet, dan zal je allerlei oneffenheden, voegen of korrels in de pvc vloer gaan zien.
Om dit te voorkomen is het eigenlijk een noodzaak om een strakke en egale ondervloer te realiseren, die je egaliseert met behulp van egaline. Dit geldt voor kamerbreed pvc, maar ook voor klik pvc en plak pvc, omdat de laag hiervan ook niet dik is. Daarnaast is het belangrijk dat de ondervloer hard genoeg is.
Zelf vloer egaliseren voor pvc
Om te voorkomen dat je oneffenheden ziet, maar ook omdat je de vloer mogelijk beschadigt of dat de laag pvc zelfs loskomt van de vloer, is het dus van belang om de ondervloer te egaliseren. Dit kan je gemakkelijk zelf, maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden.
Eerst is het belangrijk om te bepalen welke ondervloer je hebt. Heb je bijvoorbeeld een houten vloer of een nieuwbouw cementdekvloer, dan kan je hier de primer of de egaline op aanpassen.
Tip: de UZIN NC 170 is de nummer 1 gebruikte egaline voor het verlijmen van pvc vloeren. Na het egaliseren van de vloer is de ondergrond perfect te verlijmen met UZIN 2000 S pvc lijm.
Sommige primers zijn meer geschikt voor tegelvloeren, terwijl een andere primer juist perfect past bij een anhydrietvloer. Daarnaast kan je de hoeveelheid primer en egaline berekenen, zodat je weet hoeveel je ongeveer nodig hebt. Bij Egalinewinkel.nl kan je tevens een compleet pakket bestellen, zodat je misschien wel in een keer klaar bent.
Met behulp van de volgende kennisbankartikelen informeer ik je graag over deze onderwerpen:
- Egaline en primers
- Hoeveelheid egaline berekenen
“Wil je een houten vloer egaliseren voor pvc, dan zijn er een aantal bijzonderheden.”
Houten vloer egaliseren voor pvc
Wil je een houten vloer egaliseren voor pvc, dan zijn er een aantal bijzonderheden. Een houten vloer moet je doorgaans eerst stabiel maken. Een verouderde houten vloer kan wat losliggende of bewegende vloerdelen hebben.
Deze zet je vast met extra schroeven, maar let er wel op dat er geen schroeven uitsteken. Vervolgens leg je een toplaag van spaanplaat, die je ook vastzet met verzonken schroeven. Deze schroeven zet je er zo ongeveer elke 30 cm in.
Ben je klaar met het aanbrengen van de spaanplaten? Dan kan je aan de slag met het opvullen van kieren en spleten met een reparatiemortel. Wanneer dit geheel gedroogd is, kan je aan de slag met het aanbrengen van een primer en egaliseer je de ondervloer verder met egaline.
Ik raad niet aan om direct egaline aan te brengen op de reparatiemortel, daar is eerst nog een primer nodig.
Nieuwbouwvloer egaliseren: is dit nodig?
Heb je een nieuwbouwvloer die je wilt egaliseren voordat je pvc legt? Is dit wel nodig, vraag je je misschien af? Ja, dat is zeker nodig, ook bij nieuwbouwwoningen. De meeste nieuwe woningen beschikken over een betonvloer of een anhydrietvloer, maar deze is vaak niet egaal genoeg om pvc op te kunnen leggen. Ook zijn de vloeren vaak korrelig.
Om te voorkomen dat je allerlei oneffenheden en korrels door de pvc vloer gaat zien, is het noodzakelijk om ook de nieuwbouwvloer te egaliseren voordat je pvc legt. Dit geldt ook voor andere soorten topvloeren, zoals vinyl of linoleum.
Wat zijn de kosten?
De kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid primer en egaline je nodig hebt om de ondervloer te egaliseren en het ligt aan het type ondervloer. De hoeveelheid die je nodig hebt kan je met behulp van mijn toelichting op deze pagina berekenen. Natuurlijk mag je mij ook contacteren, zodat ik je kan helpen bij het maken van een berekening.
De kosten voor het egaliseren van de vloer kan ook nog verschillen als je naar het type ondervloer kijkt. Denk bijvoorbeeld aan het rechtmaken van een oude houten vloer, waarbij je bijvoorbeeld eerst spaanplaten moet gebruiken om de vloer rechter te kunnen leggen. Daarmee zijn ook weer extra kosten gemoeid.
Verder zijn de kosten afhankelijk van of je zelf aan de slag wilt of de vloer wilt laten egaliseren, dus het wilt uitbesteden. Doe je het zelf, dan bespaar je natuurlijk op de werkuren. De kosten voor het egaliseren van de vloer kan je gemakkelijk uitrekenen met behulp van mijn berekening op deze pagina.
Vloer egaliseren voor pvc: wat is de droogtijd?
De droogtijd is ook afhankelijk van meerdere factoren, maar over het algemeen is egaline legklaar na zo’n 24 uur. Dit houdt wel in: onder goede omstandigheden, zoals een kamertemperatuur van 18 graden en voldoende ventilatie van de ruimte. Ook is de laagdikte belangrijk. Breng je een egaliseermiddel aan en kies je voor de UZIN NC 112, dan is je vloer al na 6 uur legklaar als je maximaal een laagdikte van 5mm aanbrengt.
Bij een dikkere laag tot 10mm zal de droogtijd ongeveer 24 uur bedragen. Om verwarring over de droogtijd te voorkomen, heb ik bij elk product in de webshop de droogtijd vermeld. Vanuit UZIN UTZ is er een richtlijn gegeven, maar is ook vermeld dat de omstandigheden ideaal moeten zijn om de verwachte droogtijd te kunnen behalen.
Advies nodig?
Wil je meer weten over het egaliseren van de ondervloer voordat je pvc legt of kan je mijn hulp wel gebruiken bij het maken van een berekening? Ik help je graag. Bel mij gerust via: 06 27 03 30 24.
Anderen bekeken ook:
Egaline schuren, ja of nee? Egaline schuren, wanneer is dit aan te raden? Of je egaline moet schuren, hangt af van wat je verder met de vloer wilt doen. Breng…
Egaline en de verschillende ondervloeren Wat egaline zo’n uitstekend egaliseermiddel maakt, is dat je het op verschillende ondervloeren kunt aanbrengen. Denk aan een houten ondervloer, betonvloer, zandcementvloer, tegelvloer en zelfs…