Verzending en transport Gratis bezorging vanaf € 150,-
Pakket Voor 13:00 uur besteld? Volgende werkdag in huis!
Veilig betalen Veilig online bestellen en betalen
Egalinewinkel.nl bellen Advies nodig? Bel Marco!
Home Verbruik egaline berekenen
Egaline

Verbruik egaline berekenen

Hoeveelheid egaline berekenen per m2 of voor de gehele ruimte

Wil je de vloer egaliseren, maar weet je niet hoeveel egaline je nodig hebt? Wanneer je wilt voorkomen dat je veel te weinig egaline klaarmaakt, is het belangrijk dat je uitrekent hoeveel egaline je nodig hebt. Om de hoeveelheid egaline te berekenen kijk je niet alleen naar de vierkante meters (m2) die je wilt egaliseren, maar ook naar de dikte (in mm) van de laag die je wilt aanbrengen. Sommige vloeren, die al redelijk vlak van zichzelf zijn, hoef je maar van een dunne laag egaline te voorzien. Andere ondervloeren, die over veel oneffenheden beschikken, hebben mogelijk een dikkere laag egaliseermiddel nodig. 

Verbruik egaline berekenen

Het is vrij eenvoudig te berekenen hoeveel egaline je nodig hebt om een vloer te egaliseren. De meeste soorten egaline zitten op een verbruik van 1.5 kilogram per één millimeter laagdikte per vierkante meter. De exacte hoeveelheid staat beschreven op het betreffende product of op het bijgeleverde productblad.

Egaline_UZIN_NC170Productset Egaline Vloerverwarming

“Hoeveel egaline je nodig hebt, kan je gemakkelijk aan de hand van mijn rekenvoorbeeld uitrekenen.”

Rekenvoorbeeld egaline

Je hebt een 40 m2 vloeroppervlak waarbij de ondergrond redelijk vlak is en je wilt deze vloer minimaal 3 mm egaliseren. De rekensom ziet er dan als volgt uit:

Stap 1 aantal kilogram per m2 te egaliseren vloer

1.5 kg x 3 mm (laagdikte) = 4.5 kg per m2

Stap 2 aantal kilogram voor 40 m2 te egaliseren vloer

4.5 kg x 40 m2 = 180 kg

Stap 3 aantal zakken UZIN  NC 170 egaline voor 40 m2 te egaliseren vloer

180 kg / 20 kg per zak = 9 zakken egaline

Hieronder een voorbeeld aan de hand van een deel van de egaliseermiddelen die je kunt verkrijgen bij Egalinewinkel.nl:

 

UZIN  NC 170

UZIN  NC 112 gips

Verbruik

1,5kg/per m2/per mm laagdikte

1,7 kg/per m2/per mm laagdikte

Laagdikte (in mm)

3

5

Aantal vierkante meters ruimte (m2)

40

60

Inhoud zak (in kg)

20

20

Benodigde hoeveelheid kilogram

180

510

Benodigde aantal zakken

9

25,5 (afgerond: 26)

Hulpmiddel bij het egaliseren van de vloer

Wanneer het egaliseren nieuw voor jou is, kun je een handig hulpmiddel gebruiken. Wanneer je daadwerkelijk de vloer gaat egaliseren, kun je de vloer in vakken verdelen.

In het rekenvoorbeeld staat 9 zak  NC 170 voor 40 M2 vloeroppervlakte.

40 M² gedeeld door 9 zakken  betekent dan dat je met 1 zak gemengde egaline circa 4,5 m2 kan egaliseren vloer met een laagdikte van  3 mm . 

Maak vakken op de vloer van bijvoorbeeld 1.5m x 3m = 4.5 M². Op deze manier meng je voldoende egaline aan en weet je zeker dat je de vloer voorziet van de juiste hoeveelheid en dikte egaline.

Dichtzetten van vloerverwarming met egaline, kan dat?

Wist je dat je vloerverwarming niet kunt dichtzetten met egaline, maar het liefst alleen met reparatiemortel of een mengsel van epoxy met slijpsel of kwartszand? Wanneer je dit doet met egaline, gaan de leidingen drijven en krijg je geen egaal eindresultaat. Je kunt egaline dus wel gebruiken als toplaag voordat je de topvloer legt, maar niet om je vloerverwarming mee dicht te zetten. 

Het dichtzetten van vloerverwarming met tegellijm wordt door diverse specialisten aanbevolen, maar dit raad ik alleen aan voor tegelvloeren. Tegellijm is te flexibel en te zacht, wat je natuurlijk wilt voorkomen. Kies er daarom voor om vloerverwarming niet dicht te zetten met egaline of tegellijm (alleen bij een tegelvloer), maar kies voor een reparatiemortel of een mengsel van epoxy met slijpsel of kwartszand.

Hoeveel egaline per m2?

Een veelgestelde vraag is hoeveel egaline er per m2 gebruikt wordt, omdat je dit vrij gemakkelijk kunt uitrekenen. In het rekenvoorbeeld hierboven is te zien dat je gemiddeld zo’n 4.5 kg egaline per m2 verbruikt. Aangezien je egaline niet in meerdere delen kunt aanbrengen, maar de vloer in één keer moet egaliseren, is het aan te raden om een veilige marge aan te houden. Maak je een berekening, rond dan het aantal aanbevolen zakken naar boven af.

Hoeveel m2 doe je met 20 kg egaline?

Hoeveel vierkante meters je met een zak van 20kg egaline kunt egaliseren, is afhankelijk van de laagdikte. Hieronder maken we een berekening met behulp van dezelfde tabel, zodat je een duidelijk beeld krijgt van het aantal vierkante meters dat je met behulp van 20kg kunt egaliseren, maar dan met twee verschillende laagdiktes.De meeste zakken egaline van UZIN UTZ bedragen 20 kilogram. 

Tip: Let goed op het verbruik per m2 en per mm in laagdikte. Dit kan per product verschillen. In de berekening hierboven zijn we uitgegaan van een verbruik van 1,5 kg per m2 en per mm, maar dit kan ook meer of minder zijn (afhankelijk van het product).

Hoeveel egaline heb ik nodig? Ik help je graag!

Wil je graag weten hoeveel egaline je nodig hebt voor jouw vloer en de ruimte die je wilt egaliseren? Kom je er niet helemaal uit, dan help ik je natuurlijk graag bij het maken van een berekening. Neem gerust contact met mij op via 06 27 03 30 24.