Verzending en transport Gratis bezorging vanaf € 150,-
Pakket Voor 13:00 uur besteld? Volgende werkdag in huis!
Veilig betalen Veilig online bestellen en betalen
Egalinewinkel.nl bellen Advies nodig? Bel Marco!

1-8 van de 8 producten

Toepassing
Bekijk resultaten
Filters

Primer

Voorwaarde voor een fraaie vloer is een strakke en solide egalisatielaag. Daarbij vormt de primer (ook wel voorstrijk genoemd) een essentieel onderdeel. Elk type ondergrond vereist zijn eigen voorstrijkbehandeling. Alleen met de juiste voorbewerking zal bij de volgende stap een uitstekende hechting ontstaan tussen de egaline en de ondergrond. Bovendien zal de egaline dan veel makkelijker en mooier uitvloeien. Naast een goede samenstelling is het voor de ondergrond van groot belang dat deze schoon is én vrij van loszittende delen.

Voldoet de ondergrond niet aan deze voorwaarden, dan kun je deze geschikt maken door het aanbrengen van een zogeheten vochtscherm-primer. Maar verwerk deze dan wél op de voorgeschreven manier. Bij twijfel: bel 06-27033024 voor vakkundige informatie. Bestel je primer gemakkelijk en snel bij EgalineWINKEL.nl. Bij een bestelling vanaf €150,- betaal je geen verzendkosten. Voor 13:00 besteld, dezelfde werkdag nog verzonden.

Lees meer Lees minder
Voor 13:00 uur besteld? Volgende werkdag in huis!

1-8 van de 8 producten

Vragen over jouw specifieke klus?

Persoonlijk advies op maat bij jouw specifieke klus. Of voor algemene vragen kan je ook bij me terecht.

Marco Loman
Eigenaar EgalineWINKEL.nl

Veel gestelde vragen

Hoeveel egaline moet ik per m2 gebruiken?

De hoeveelheid egaline die je nodig hebt kun je eenvoudig zelf berekenen. Hoeveel egaline je nodig hebt, ligt aan de ondergrond, hoe dik je de laag wilt aanbrengen (bijvoorbeeld 3mm of 5mm) en hoeveel vierkante meter je wilt gaan egaliseren.

Weet je niet precies hoeveel egaliseermiddel je nodig hebt, lees dan dit kennisbankartikel of neem contact met mij op. Wat ik graag wil weten om de hoeveelheid egaline voor je te berekenen is het type ondergrond, hoe dik de laag egaline wordt en het aantal vierkante meters van de ruimte.

Wat kan ik gebruiken voor het dichtzetten van vloerverwarming?

Voor het dichtzetten van vloerverwarming gebruik je geen egaline, maar is een reparatiemortel een stuk beter geschikt. Dit kan bijvoorbeeld met de UZIN NC 182 voor een cementgebonden ondergrond. Bij een gietvloer of fermacell raad ik aan om een epoxy dichtzetmassa te gebruiken, de UZIN KR 417.

Welke primers voor egaline zijn er?

Er zijn verschillende voorstrijkmiddelen voor egaline verkrijgbaar, maar welke primer heb je nodig voor jouw ondervloer? De producten zijn onderverdeeld in vier categorieën:

  • Primers voor cementdekvloeren en anhydrietvloeren
  • Vochtscherm primers
  • Tegelvloer primers
  • Grindtapijt primers

Welke primer je nodig hebt, hangt af van de ondervloer. Sommige ondervloeren zijn glad en dicht, zoals een tegelvloer, maar sterk zuigende of ondergronden waar een vochtscherm nodig is vereisen een ander soort primer.

Tegels voorstrijken voordat je egaline aanbrengt

Stel dat je egaline over een tegelvloer wilt leggen, dan is het allereerst belangrijk dat je de oude tegelvloer grondig reinigt met de UZIN Cleaner Tegelreiniger en het liefst nog schuurt met diamant.  Vervolgens kies je een van deze primers:

Cementvloer of anhydrietvloer voorbehandelen

Wil je een cementvloer of een anhydrietvloer egaliseren, dan is het raadzaam om een Uniprimer te gebruiken. In mijn assortiment vind je de INTR. Uniprimer en de UZIN PE 360 Uniprimer.

Vochtscherm primers zijn een uitkomst bij een te hoog restvochtgehalte of bij kans op optrekkend vocht

Wil je voorkomen dat vocht uit de ondergrond in de vloer trekt, dan kan je een vochtscherm primer gebruiken. Sommige nieuwe cementdekvloeren hebben nog een te hoog restvochtgehalte, maar toch kan je deze voorbehandelen met een vochtscherm primer.

Let er wel goed op dat je vochtpercentage of restvochtgehalte niet te hoog is. Welk restvochtgehalte je het beste aan kunt houden, staat vermeld bij het desbetreffende product. Bij EgalineWINKEL.nl kan je terecht voor de volgende vochtscherm primers:

Grindtapijt primers voor ruwe ondergronden

Sommige primers zijn geschikt voor ruwe ondergronden, zoals de UZIN PE 630 2K. Deze primer is zeer geschikt voor het egaliseren van ondergronden met voegen en wordt ook veel toegepast bij het voorstrijken van een grindvloer of een grindtapijt vloer.

Droogtijd voorstrijk egaline

Wat de droogtijd van het voorstrijkmiddel oftewel de egaline primer is, is afhankelijk van het product. Sommige primers drogen erg snel, zoals de UZIN PE 360 primer voor cementdekvloeren is na een uur alweer gebruiksklaar om te egaliseren. Kies je voor de UZIN PE 280, dan bedraagt de droogtijd zo’n 60 tot 90 minuten, maar wel bij 20 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 65%.

Hoe lang de droogtijd exact is, ligt zowel aan de primer, maar is ook afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid in de ruimte.

Egaline zonder primer: kan dat?

Wanneer je ervoor kiest om de ondervloer niet voor te behandelen, dan zal egaline minder goed uitvloeien. Dit komt doordat egaline vocht bevat en het vocht direct in de ondervloer trekt. Het is beter om wel een geschikte primer te gebruiken. Volg altijd het advies op van de leverancier.

De UZIN NC 163 is een egaline waarbij primen niet nodig is.

Weet je niet zeker of je een primer nodig hebt, of welke primer dan kan je het volgende toepassen: druppel wat water op de ondervloer. Trekken de druppels gelijk in de ondervloer, dan heb je te maken met een zuigende ondergrond.

Bij een zuigende of sterk zuigende ondergrond is het gebruik van een primer noodzakelijk voor een optimale hechting van egaline.

Verder zal je mogelijk last krijgen van stof, ondanks dat je goed stofzuigt. Wanneer er zich stof op de ondergrond bevindt, zal egaline minder goed hechten aan de ondergrond. Kies je voor een goede primer, dan zal je hier geen last meer van hebben. Uiteraard moet je de ondergrond, voordat je het voorstrijkmiddel aanbrengt, geheel stofvrij zijn.

Sommige ondergronden, vooral wanneer de ondervloer enigszins vettig is, moeten eerst ook nog geschuurd worden voordat je de ondervloer reinigt en een primer aanbrengt.

Heb je vragen over voorstrijkmiddelen voor egaline? Ik help je verder!

Wil je meer weten over het voorbehandelen van de ondervloer of over egaline? Ik help je graag verder. Je kunt mij gemakkelijk bereiken via 06 27 03 30 24.