Verzending en transport Gratis bezorging vanaf € 150,-
Pakket Voor 13:00 uur besteld? Volgende werkdag in huis!
Veilig betalen Veilig online bestellen en betalen
Egalinewinkel.nl bellen Advies nodig? Bel Marco!
Home Opwarmprotocol vloerverwarming
Vloerverwarming

Opwarmprotocol vloerverwarming

Opwarmprotocol vloerverwarming bij bestaande ondervloeren

Het opwarmprotocol voor vloerverwarming is van toepassing bij ingefreesde vloerverwarming in oude uitgewerkte vloeren. Denk hierbij aan het infrezen in oude cementdekvloeren, anhydrietvloeren, tegels en Fermacell. De vloeren zijn in deze gevallen al volledig droog en uitgewerkt. 

Heb je een nieuwe cementdekvloer of anhydrietvloer, dan is het noodzakelijk dat mijn opstookprotocol opvolgt. Het opstookprotocol kan je vinden in het kennisbankartikel ‘opstookprotocol vloerverwarming’. 

Wat is het nut van het opwarmprotocol?

Het nut van het opwarmprotocol is dat je de vloer rustig laat wennen aan de vloerverwarming. 

Egaline_UZIN_NC170Productset Egaline Vloerverwarming

“Laat de vloer rustig wennen aan de vloerverwarming.”

Wanneer kun je hiermee beginnen?

Normaal gesproken 48 uur na het vullen van de voegen. Bij de UZIN NC 182 en UZIN KR 417 ga je nog egaliseren dan 48 uur nadat er geëgaliseerd is. Bij tegellijm kan je het beste met je leverancier overleggen. 

Is de installatie goed uitgevoerd?

Tijdens het in gebruik nemen van de vloerverwarming kan je zien of de installatie goed is uitgevoerd. Een lekkage in het verwarmingssysteem zal je in dit stadium kunnen opmerken. 

Controle

Met een thermometer kun je de temperatuur van de dekvloer meten en de verschillende groepen controleren op hun werking en de opwarming. Bij het opwarmprotocol voor vloerverwarming is het belangrijk dat je de temperatuur aan de bovenkant van de dekvloer niet hoger laat komen dan 28 graden Celsius.

Dilatatievoegen in de dekvloer

Om de spanning van de dekvloer af te halen zijn er soms dilatatievoegen in de dekvloer aangebracht. Ik raad aan om deze voegen vrij te laten en niet dicht te zetten. Mocht je dit toch graag willen, dan kan je het beste met de constructeur in gesprek gaan, zodat je weet hoe je hiermee om moet gaan. 

Dilatatievoegen zijn doorgaans met een reden aangebracht, waardoor meer onderzoek of overleg nodig is. Dit geldt ook voor ingesneden vloeren.

Opwarmprotocol/opstarten vloerverwarming uitvoeren

Ingefreesde vloerverwarming opwarm/opstartprotocol uitvoeren. Minimaal 48 uur na installatie van de vloer kan met het opwarmen beginnen.

Mortel en egaline hebben een verwerkingstemperatuur van minimaal 16 graden en in dit opwarmprotocol ga ik van deze 16 graden ruimtetemperatuur uit.

Is de woning veel kouder, bijvoorbeeld 12 graden, dan zet je de thermostaat op 16 graden om de eerste 24 uur mee te beginnen. De temperatuur op de galerij kan nu stapsgewijs omhoog met 5 graden in 24 uur.

Startpositie 16 graden ruimte temperatuur: temperatuur galerij vloerverwarming 16 graden. 

Dag 1: Kamer thermostaat instellen op start temperatuur 18 graden.

Dag 2: De temperatuur op de galerij kan nu stapsgewijs omhoog met 5 graden in 24 uur.

Dus stapsgewijs van 16 graden watertemperatuur na 21 graden (24 uur + 5 graden) 

Controleer nu met een  thermometer  de verschillende groepen  op hun werking en de opwarming.

Dag 3: 48 uur Na opstarten mag men de kamerthermostaat op 20 graden zetten en de vloerverwarming galerij weer +5 graden. 

Dag 4: De temperatuur op de galerij zal als men deze stappen uitvoert na 96 uur op  max watertemperatuur van 30 graden staan. 

Men mag hier zeker langer over dit proces doen, hoe rustiger men de dekvloer opwarmt hoe beter.

Zorg ervoor dat de temperatuur wordt gemeten in een ruimte die vrij van tocht is zodat er niet onnodig veel gestookt wordt en de dekvloer niet onnodig lang en veel verwarmd wordt.

Met een thermometer de temperatuur van de bovenzijde van de dekvloer meten en de verschillende groepen controleren op hun werking en de opwarming .De temperatuur aan de bovenkant van de dekvloer niet hoger laten komen dan 28 graden.

Advies stoken met vloerverwarming in het algemeen

Het verwarmen van de woning met vloerverwarming is zeer comfortabel, omdat de warmte zeer constant is. Tocht of luchtstromen voel je bijna niet. Belangrijk is dat je zo min mogelijk temperatuurwisselingen hebt. Verlaging van de temperatuur of het uitzetten van vloerverwarming in de nacht raad ik ook zeer af. 

Hoe constanter men stookt, hoe beter het is voor het energieverbruik. Een koude woning opwarmen kost meer energie dan een opgewarmde woning op temperatuur houden. Hoe minder men schommelingen in de temperatuur heeft, hoe beter het is voor de vloer. 

Bij parket op vloerverwarming is een relatieve luchtvochtigheid van tussen de 50% en 65% aanbevolen. Heb je geen parket, dan zal de warmte in de woning prettiger aanvoelen bij een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50% en 65%.

Vragen of hulp nodig?

Heb je vragen over het opwarmprotocol of kan ik je ergens anders bij helpen? Neem gerust contact op via mijn mobiele nummer: 06 27 03 30 24