Verzending en transport Gratis bezorging vanaf € 150,-
Pakket Voor 13:00 uur besteld? Volgende werkdag in huis!
Veilig betalen Veilig online bestellen en betalen
Egalinewinkel.nl bellen Advies nodig? Bel Marco!
Home Opstookprotocol vloerverwarming
Vloerverwarming

Opstookprotocol vloerverwarming

Opstookprotocol voor vloerverwarming

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: bij Egalinewinkel.nl maak ik onderscheid tussen een opstookprotocol voor vloerverwarming en een opwarmprotocol. In dit artikel leg ik je alles uit over het opstookprotocol. Het opstookprotocol is van toepassing bij nieuwe gestorte cementdekvloeren of anhydrietvloeren met vloerverwarming. Waarom is dit belangrijk en wat is het nut ervan? Dit leg ik je graag uit! 

Waarom is er een opstookprotocol voor vloerverwarming?

  • Opstookprotocol om de vloer spanningsvrij te maken

Een nieuwe dekvloer moet zich nog zetten en spanningsvrij worden, wat je doet voordat je de uiteindelijke (top)vloer gaat leggen. Hierdoor kan je scheuren in egaline voorkomen en kan je nog zien of er eventuele gebreken aan het licht komen. Fijne scheurvorming is niet erg, maar grotere scheuren vragen om meer onderzoek. 

  • Restvocht

Tijdens het opstoken zal de dekvloer ook drogen en zo voorkom je dat er nog te veel restvocht in de dekvloer blijft zitten. Een dekvloer die niet droog is kan schade aan de uiteindelijke afwerkvloer geven. Het maximale vochtgehalte voor een cementgebonden dekvloer ligt op 1,8% per cm/meting. 

Het maximale vochtgehalte in een anhydrietvloer is 0,3% per cm/meting. Een anhydrietvloer moet je altijd open schuren om het droogproces te bevorderen, omdat er een sliblaag op de anhydrietvloer kan zitten. Deze sliblaag kan het droogproces verstoren. Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte, zodat het vocht goed weg kan. 

  • Gebreken in het systeem

Dankzij het opstookprotocol kan je zien of de installatie goed is uitgevoerd. Denk hierbij aan een eventuele lekkage in het verwarmingssysteem. Dit kan gelukkig tijdig worden opgelost. 

  • Controle

Met een thermometer kan je ook de temperatuur van de dekvloer meten en de verschillende groepen controleren op hun werking en de opwarming. De temperatuur aan de bovenkant van de dekvloer mag je niet hoger laten komen dan 28 graden Celsius.

  • Dilatatievoegen in dekvloer

Als er in de cementdekvloer dilatatievoegen zijn aangebracht om de spanning van de dekvloer af te halen, dan moet je deze vrij laten en niet gaan overleggen of dichtzetten. In dit soort gevallen is het verstandig om in overleg te gaan met de constructeur, als je niet precies weet wat je moet doen. Dilatatievoegen zijn doorgaans met een reden aangebracht, dus meer onderzoek en overleg is in zo’n geval zeker wenselijk. Voor ingesneden dekvloeren geldt hetzelfde. 

Egaline_UZIN_NC170Productset Egaline Vloerverwarming

“Het belang van het nauwkeurig opvolgen van het opstookprotocol voor vloerverwarming wordt vaak onderschat. “

Vloerverwarming opstookprotocol uitvoeren

Nu je weet wat het opstookprotocol voor vloerverwarming precies inhoudt, gaan we over tot het uitvoeren van het protocol. 

Na de natuurlijke droging van 4 tot 6 weken van de cementdekvloer of anhydrietvloer (inclusief open schuren) kan je beginnen met het opstookprotocol.

Hoe gaat het opstookprotocol in zijn werk? (bij vloerverwarming in de nieuwe dekvloer verwerkt)

Stap 1: Eerst begin je met het regelen van de temperatuur van de vloerverwarming. 

Stap 2: Je zet de kamerthermostaat eerst op 30 graden, omdat je de watertemperatuur van de vloerverwarming wilt wijzigen en niet de kamertemperatuur. In het opstookprotocol noem ik de aanbevolen watertemperatuur voor vloerverwarming, dit is niet de kamertemperatuur.

Stap 3: Begin met 5 graden hoger dan de temperatuur die je afleest op de temperatuur van de pomp, dus dit is afhankelijk van de temperatuur van de ruimte (hoger in de zomer, lager in de winter). 

Stel dat je bij 20 graden begint, dan ga je per 24 uur stapsgewijs met 5 graden hoger tot maximaal 40 graden. Na 5 dagen is dan een temperatuur van 40 graden bereikt. Let er wel op dat de temperatuur van de dekvloer niet hoger wordt dan 28 graden. 

Houd de temperatuur 24 uur lang op 40 graden, waarna je de temperatuur weer met 5 graden verlaagt naar 35 graden. Iedere 24 uur verlaag je de temperatuur met 5 graden, zodat de vloer kan afkoelen. Laat de vloerverwarming, als deze weer op 20 graden staat, 5 dagen lang op 20 graden staan. 

Bij de afkoelperiode zie je vaak haarscheuren ontstaan, dit hoort bij het proces spanningsvrij maken en is eigenlijk normaal.

Grote scheuren verdienen extra aandacht. 

Begin na deze periode met het herhalen van het opstookprotocol. Controleer het vochtgehalte van de dekvloer na deze periode op de aanwezigheid van restvocht. 

Hoe lang duurt het opstookprotocol voor vloerverwarming?

Het totale proces van het opstoken van vloerverwarming neemt minimaal 23 dagen in beslag. Bij een normale bouwvloer zit je dan tussen de 7 en 10 weken.

Het correct uitvoeren van het opstookprotocol voor vloerverwarming is erg belangrijk, omdat je wilt voorkomen dat er scheuren of doortekening in de uiteindelijke afwerkvloer ontstaan. Neem geen risico! 

Zijn de vloeren geïnstalleerd, dan kan je na 48 uur overgaan op het opwarm- en opstartprotocol.  

Overleg met uw installateur, omdat er ketels en/of warmtepompen zijn waarbij een automatisch opstookprogramma mogelijk is.

Aansprakelijkheid Egalinewinkel.nl

Ondanks dat ik over de nodige jaren ervaring beschik, kan echter niet worden uitgesloten dat deze richtlijn voor het opstookprotocol onjuistheden bevat. De gebruiker van deze richtlijn aanvaardt daarvoor zelf het risico. Volg altijd de richtlijnen van uw eigen vloerleverancier. Egalinewinkel.nl sluit iedere aansprakelijkheid uit voor elke vorm van schade, die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van informatie of het verkeerd toepassen van onze producten.

Voor welke vloeren geldt het opstookprotocol?

Het opstookprotocol voor vloerverwarming geldt in principe voor alle soorten vloeren, zoals een tegelvloer, pvc vloeren, houten vloeren, laminaatvloeren en gietvloeren.

Wanneer moet het protocol worden uitgevoerd?

Dit doe je altijd voordat je de topvloer legt, dus voordat je bijvoorbeeld een pvc vloer legt voor dat je gaat egaliseren. Niet pas als de vloer af is, want dan kan je niet goed zien of er toch onverhoopt scheuren in de egaline laag ontstaan. Ook kan je het beste pas met het opstookprotocol beginnen als de vloer geheel uitgehard en droog is. 

Hulp nodig?

Wil je meer weten over het opstookprotocol? Neem contact met mij op via 06 27 03 30 24. Ik help je graag verder!