Verzending en transport Gratis bezorging vanaf € 150,-
Pakket Voor 13:00 uur besteld? Volgende werkdag in huis!
Veilig betalen Veilig online bestellen en betalen
Egalinewinkel.nl bellen Advies nodig? Bel Marco!

FAQ

Is reparatiemortel van Uzin kant en klaar?

De kant-en-klare reparatiemortel van Uzin is direct klaar voor gebruik na het mengen met water.

Met de reactiveringsmogelijkheid van Uzin NC 182, biedt deze mortel een langere verwerkingstijd. Dit houdt in dat wanneer de mortel stijver begint te worden na het mengen met water, je simpelweg opnieuw kunt mengen zonder extra water toe te voegen om de mortel weer soepel te maken.

De reparatiemortel is klaar voor verdere belasting en gebruik na een droogtijd van ongeveer 1,5 – 2 uur. Deze combinatie van eigenschappen maakt het product erg populair onder professionele verwerkers. Het merk is niet te verkrijgen in de bouwmarkt, maar alleen bij specialisten, zoals Egalinewinkel.nl, te verkrijgen.

Heb je vragen over de kant en klare reparatiemortels van Uzin? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder!

Zijn de mortels van Uzin smeerbaar?

De mortels in onze webshop zijn goed smeerbaar. Een fijne, makkelijk verwerkbare en smeerbare mortel is de Uzin NC 182. Deze mortel gebruik ik voor het dichtzetten van vloerverwarming. Voornamelijk professionals werken met dit product. Nadat de sleuven zijn dichtgezet, wordt de vloer nog geëgaliseerd en wordt er bijvoorbeeld een pvc vloer verlijmd.

De smeerbare mortel NC 182 wordt door professionals als beste beoordeeld. De smeerbaarheid van de mortel en de heractivator die verwerkt is in deze mortel, is uniek in dit segment.

Tip: zoek in onze kennisbank naar het product (NC 182 mortel), waar u veel meer informatie vindt over het verwerken van het product. Ook heb ik een aantal video’s gemaakt die je kunnen helpen bij het verwerken van het product.

Welke reparatiemortel is geschikt voor hardsteen?

Wil je een reparatiemortel voor hardsteen, dan raad ik aan om de Uzin NC 182 te gebruiken.

De mortel is bijvoorbeeld bedoeld om gaten en sleuven dicht te maken. Beschik je over een hardstenen ondergrond en wil je hier reparaties aan doen die niet in het zicht blijven, dan is het belangrijk dat je nog egaliseert en de NC 182 gebruikt.

Hoe bewerk ik de ondergrond?

Bij het bewerken van natuursteen zorg je ervoor dat je de ondergrond goed opruwt door deze met diamant te schuren. Zo creëer je een oppervlak dat veel beter hecht. Daarna is het belangrijk om te beginnen met primeren. Hiervoor gebruik je de PE 280 van Uzin.

Voor het schuren van kleinere hardstenen oppervlaktes gebruik ik een handmachine met komschijf waar een diamant op zit. Met zo’n machine kan je het oppervlak goed opruwen.

Kan ik gietmortel van de Praxis gebruiken?

Zo af en toe krijg ik nog de vraag of ik bekend ben met de gietmortel van Praxis.

Met de gietmortel van Praxis heb ik geen ervaring, mijn advies is om bij de Praxis advies in te winnen. Zo weet je of dit type gietmortel voor jouw toepassing geschikt is.
De producten in mijn webshop, Egalinewinkel.nl, worden niet verkocht in de bouwmarkt, omdat Uzin geen contracten heeft met deze partijen. Uzin verkoopt uitsluitend aan de professional. Als je werkt met producten die in onze webshop verkrijgbaar zijn, dan ben je er zeker van dat het van zeer goede kwaliteit is.

Ik ben met deze webshop gestart, omdat ik particulieren zag worstelen met het vinden van de juiste producten om hun vloerverwarming dicht te zetten. Ook hadden ze moeite met het leggen van een egalinevloer in combinatie met PVC.

Egalisatiemortel vloerverwarming: hoe gebruik je het?

Egalisatiemortel voor vloerverwarming pas je toe als je een dikkere laag wilt aanbrengen. De Uzin NC 195 is als egalinemortel uitermate geschikt om een dikkere laag te maken. Stel dat je een dekvloer hebt waar vloerverwarming in zit, maar er zijn hoogteverschillen van meer dan 1 centimeter, dan kan je dit met egalisatiemortel uitvlakken.

De NC 195 is vloeibaar en geschikt voor vloerverwarming. De egalisatiemortel is niet geschikt om leidingen af te gaan gieten voor de vloerverwarming die is ingefreesd. Neem hiervoor de NC 182.
De egalisatiemortel zal de warmte goed geleiden.

Wel raad ik aan om altijd de ondergrond met de juiste primer te behandelen en randstroken bij dikkere lagen te gebruiken.

Egaline reparatiemortel: waarvoor gebruik je het?

Egaline reparatiemortel is dunner en vloeibaarder dan een reparatiemortel. Verder gebruik je het voor andere doeleinden.

Wanneer gebruik je een egaline reparatiemortel?

Deze gebruik je als je een dikkere laag wilt maken en het een groter oppervlak is. Stel dat je de hal, die twee centimeter lager ligt dan de woonkamer, op gelijke hoogte maakt. Hiervoor raad ik de Uzin NC 195 aan, maar het is wel belangrijk om eventuele scheuren en gaten dicht te maken met een reparatiemortel. Doe je dit niet, dan kan de egaline weglopen.

Wanneer gebruik je een reparatiemortel?

Reparatiemortel gebruik je bij scheuren en kuilen en smalle sleuven (voor vloerverwarming) dicht zetten.
Reparatiemortel verwerk je met een gladspaan, waardoor je een heel groot oppervlak moeiteloos vlak krijgt.

Verschillen qua droogtijd

De reparatiemortel is sneller droog dan de egaline reparatiemortel. Hoe lang de droogtijd bedraagt is afhankelijk van het product en de dikte waarin je het aanbrengt.

Egaline of egalisatiemortel: is dit hetzelfde?

Men denkt nog weleens dat egaline en egalisatiemortel hetzelfde zijn, maar er zit toch een wezenlijk verschil tussen.

Egaline gebruik je tot hoogtes van maximaal 1 centimeter. Egalisatiemortel gebruik je vanaf 1 centimeter. Denk hierbij aan een ruimte met veel hoogteverschil, dan gebruik je een egalisatiemortel.

Egaline gebruik je om de vloer glad te maken en bij egalinevloeren heb je minimale verschillen in hoogte. Egaline is dun, vloeibaar en makkelijk uit te gieten.

Egalisatiemortel is vloeibaar, maar dikker dan egaline. Ook makkelijk uit te gieten. Reparatiemortel is pasta-achtig en verwerk je met een gladspaan.

Wanneer houd je het opwarmprotocol aan in plaats van het opstookprotocol?

Is er geen nieuwe ondervloer gelegd, maar is de vloerverwarming in de bestaande ondervloer gefreesd? Dan hoeft men niet het opstookprotocol aan te houden, maar kan je je richten op het opwarmprotocol. Bekijk dit kennisbankartikel over het opwarmprotocol.

Wanneer is het opstookprotocol van belang?

Het opstookprotocol voor vloerverwarming is van toepassing bij een nieuwe ondervloer, dus bijvoorbeeld een nieuwe cementdekvloer. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe vloer aan de temperatuur van de vloerverwarming kan wennen, houd je het opstookprotocol aan. Bekijk dit artikel over het opstookprotocol.

Kan ik egaline gebruiken voor het dichtzetten van vloerverwarming?

Nee, dit is niet aan te raden. Gebruik je egaline bij het dichtzetten van vloerverwarming, dan kunnen de leidingen gaan drijven. Het eindresultaat wordt niet mooi egaal.

Kan ik voor het dichtzetten van vloerverwarming tegellijm gebruiken?

Nee, dit is niet aan te raden, omdat tegellijm zacht en flexibel is. De kans dat je het kapot loopt is nogal groot. Ook kan de tegellijm zachter worden of gaan werken bij het wisselen van temperaturen. Vooral bij zachte vloerbedekkingen zoals marmoleum en pvc is het belangrijk om een harde mortel te gebruiken en zeker geen tegellijm. Onder tegelvloeren kan je tegellijm wel gebruiken, maar je kan dan ook de NC 182 gebruiken.

Wat is de droogtijd om een vloer te leggen over de egalinelaag?

Legklaar is de egalinevloer na 24 uur als de omstandigheden goed zijn. Denk aan een temperatuur van minimaal 18 graden en voldoende ventilatie, uitgaande van een dikte van 3-4 mm egaline. Kijk anders ook even op het productblad bij het artikel.

We hebben een nieuwe cementdekvloer, kunnen we deze al egaliseren?

De cementdekvloer moet wel droog zijn en het opstookprotocol van de vloerverwarming moet zijn uitgevoerd. De cementdekvloer moet blijvend droog zijn, dit kan je vloerleverancier wel meten. De droogperiode duurt minimaal een week of 6 naargelang de dikte van de dekvloer. Kijk ook even bij opstoken vloerverwarming.

Heb ik een prikroller nodig bij het aanbrengen van egaline?

Ja, dit is voor het beste resultaat wel aan te raden. Na het rollen met de prikroller krijg je net iets een egaler beeld.

Kan je egaline handmatig mengen?

Nee, dat gaat niet goed komen. Meng egaline altijd met de juiste (elektrische) mixer. Hiervoor kan je een bouwmixer gebruiken.

Wat is het verschil in egaline?

Egaline is er voor verschillende toepassingen. Er zit een behoorlijk verschil in hoe de egaline zal vloeien. Ook verschilt de buig- en treksterkte en de uiteindelijke hardheid van de egaline. Onderling kan de droogtijd ook nog weleens verschillen. Voor elke toepassing is er het juiste product. Verder zijn er egalines die gipsgebonden zijn, deze zijn geschikt voor een gipsgebonden ondervloer. Ook zijn er egalines die cementgebonden zijn, welke geschikt zijn voor cementgebonden ondervloeren.

Hoeveel water mag er op een zak egaline?

Dat verschilt per product, kijk daarvoor even op de verpakking. Belangrijk is dat je de juiste hoeveelheid water toevoegt. Gebruik altijd koud water en houd precies de hoeveelheid aan die op de verpakking staat. Nooit meer water toevoegen dan op de verpakking staat, gebruik een gekalibreerde emmer. Voeg je te veel water aan de egaline toe, dan kan de egaline overwateren. Hierdoor verliest egaline zijn kracht.

Kan ik de PE 280 primer vernevelen?

Nee, dit is niet mogelijk omdat de primer te dik en te korrelig is. Verwerk de primer met een kwast en een roller, dit geeft het beste resultaat.

Kan de PE 280 op leisteen worden aangebracht?

Nee, de PE 280 kan niet op leisteen worden aangebracht. Leisteen is in laagjes opgebouwd en de PE 280 geeft geen sterkte aan deze steen. Om sterkte in leisteen te krijgen zal men de vloer eerst moeten behandelen met epoxy. De PE 460 Epoxy geeft meer sterkte aan de leisteen. Daarna eerst altijd de epoxy voorstrijken met de PE 280.

Welke machine gebruik je voor het schuren van de tegelvloer?

De tegelvloer kan je schuren met een saneerfrees met diamant eronder. Of gebruik een betonschuurmachine met diamantblokken, bijvoorbeeld korrel 20-30.

Moet ik de tegel of natuursteen nog schuren?

Het is wel beter om de tegels of natuursteen te schuren, omdat de hechting veel beter wordt. Bijkomend voordeel is dat je de tegelvloer al wat vlakker schuurt. Dit scheelt waarschijnlijk in het verbruik van egaline.

Moet ik de tegels nog reinigen?

Ja, zorg ervoor dat de tegelvloer schoon en vetvrij is. Hiervoor kan je deze tegelreiniger gebruiken.

Wat is het verbruik van de PE 280?

Met 1 liter PE 280 kan je ongeveer 10 tot 12 m2 tegels voorbehandelen. Breng de primer gelijkmatig en dun aan, hiervoor gebruik je een kwast of een roller.

Hoe lang moet de primer PE 280 drogen?

De PE 280 primer moet drogen totdat het oppervlak niet meer plakkerig aanvoelt. De droogtijd bedraagt zo’n 1,5 tot 2 uur. Dit is wel afhankelijk van de temperatuur in de woning en de dikte van de aangebrachte laag. Breng de primer dun en gelijkmatig aan en voorkom plasvorming, omdat dit de droogtijd kan vertragen. Breng de PE 280 aan met een roller of een kwast.

De ondergrond is vrij zanderig, versterkt de PE 360 de ondergrond?

Nee, de PE 360 primer versterkt de ondergrond niet, maar er zijn wel versterkende primers te koop. Bel mij voor meer informatie op 06-27033024.

Wat is het verbruik van de PE 360?

Het verbruik van de PE 360 ligt op ongeveer 10 kilogram per 50m2 vloer. Weet je niet precies hoeveel primer je nodig hebt, dan heb je nu alleen het aantal vierkante meters nodig. Als je aanhoudt dat je met 1 kilogram ongeveer 5m2 kan primen, is het wellicht nog wat makkelijker uit te rekenen. Kom je er niet uit, neem dan gerust contact met mij op via 06-27033024.

Wat is de droogtijd van de PE 360 Primer?

Het duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur (bij een minimale temperatuur van 16 graden), voorkom hierbij plasvorming.

Mag een primer een langere tijd drogen?

Ja, dat mag zeker. Je kunt de primer een dag van tevoren aanbrengen. 

Is het altijd nodig om een primer te gebruiken?

Ja, omdat het voorbehandelen van de grond zorgt voor een betere hechting met de onderlaag. Bij sommige primers, zoals de PE 360, slaat het water niet weg in de ondergrond. Mortel heeft een betere hechting en egaline zal ook beter uitvloeien.

Hoe kan ik een primer het beste verwerken?

De primer kan je het beste verdelen over het oppervlak met een roller en een blokkwast. Verdeel de primer dun en gelijkmatig. Je kunt de primer ook vernevelen, maar let er wel op dat het niet op het schilderwerk of op de muren komt. Kies je ervoor om de primer te vernevelen, dan zal het verbruik omhoog gaan. Let erop dat je het gereedschap goed schoonmaakt, omdat de opgedroogde primer voor verstopping kan zorgen.

Hoeveel egaline moet ik per m2 gebruiken?

De hoeveelheid egaline die je nodig hebt kun je eenvoudig zelf berekenen. Hoeveel egaline je nodig hebt, ligt aan de ondergrond, hoe dik je de laag wilt aanbrengen (bijvoorbeeld 3mm of 5mm) en hoeveel vierkante meter je wilt gaan egaliseren.

Weet je niet precies hoeveel egaliseermiddel je nodig hebt, lees dan dit kennisbankartikel of neem contact met mij op. Wat ik graag wil weten om de hoeveelheid egaline voor je te berekenen is het type ondergrond, hoe dik de laag egaline wordt en het aantal vierkante meters van de ruimte.

Wat kan ik gebruiken voor het dichtzetten van vloerverwarming?

Voor het dichtzetten van vloerverwarming gebruik je geen egaline, maar is een reparatiemortel een stuk beter geschikt. Dit kan bijvoorbeeld met de UZIN NC 182 voor een cementgebonden ondergrond. Bij een gietvloer of fermacell raad ik aan om een epoxy dichtzetmassa te gebruiken, de UZIN KR 417.