Verzending en transport Gratis bezorging vanaf € 150,-
Pakket Voor 13:00 uur besteld? Volgende werkdag in huis!
Veilig betalen Veilig online bestellen en betalen
Egalinewinkel.nl bellen Advies nodig? Bel Marco!

FAQ

Wanneer houd je het opwarmprotocol aan in plaats van het opstookprotocol?

Is er geen nieuwe ondervloer gelegd, maar is de vloerverwarming in de bestaande ondervloer gefreesd? Dan hoeft men niet het opstookprotocol aan te houden, maar kan je je richten op het opwarmprotocol. Bekijk dit kennisbankartikel over het opwarmprotocol.

Wanneer is het opstookprotocol van belang?

Het opstookprotocol voor vloerverwarming is van toepassing bij een nieuwe ondervloer, dus bijvoorbeeld een nieuwe cementdekvloer. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe vloer aan de temperatuur van de vloerverwarming kan wennen, houd je het opstookprotocol aan. Bekijk dit artikel over het opstookprotocol.

Kan ik egaline gebruiken voor het dichtzetten van vloerverwarming?

Nee, dit is niet aan te raden. Gebruik je egaline bij het dichtzetten van vloerverwarming, dan kunnen de leidingen gaan drijven. Het eindresultaat wordt niet mooi egaal.

Kan ik voor het dichtzetten van vloerverwarming tegellijm gebruiken?

Nee, dit is niet aan te raden, omdat tegellijm zacht en flexibel is. De kans dat je het kapot loopt is nogal groot. Ook kan de tegellijm zachter worden of gaan werken bij het wisselen van temperaturen. Vooral bij zachte vloerbedekkingen zoals marmoleum en pvc is het belangrijk om een harde mortel te gebruiken en zeker geen tegellijm. Onder tegelvloeren kan je tegellijm wel gebruiken, maar je kan dan ook de NC 182 gebruiken.

Wat is de droogtijd om een vloer te leggen over de egalinelaag?

Legklaar is de egalinevloer na 24 uur als de omstandigheden goed zijn. Denk aan een temperatuur van minimaal 18 graden en voldoende ventilatie, uitgaande van een dikte van 3-4 mm egaline. Kijk anders ook even op het productblad bij het artikel.

We hebben een nieuwe cementdekvloer, kunnen we deze al egaliseren?

De cementdekvloer moet wel droog zijn en het opstookprotocol van de vloerverwarming moet zijn uitgevoerd. De cementdekvloer moet blijvend droog zijn, dit kan je vloerleverancier wel meten. De droogperiode duurt minimaal een week of 6 naargelang de dikte van de dekvloer. Kijk ook even bij opstoken vloerverwarming.

Heb ik een prikroller nodig bij het aanbrengen van egaline?

Ja, dit is voor het beste resultaat wel aan te raden. Na het rollen met de prikroller krijg je net iets een egaler beeld.

Kan je egaline handmatig mengen?

Nee, dat gaat niet goed komen. Meng egaline altijd met de juiste (elektrische) mixer. Hiervoor kan je een bouwmixer gebruiken.

Wat is het verschil in egaline?

Egaline is er voor verschillende toepassingen. Er zit een behoorlijk verschil in hoe de egaline zal vloeien. Ook verschilt de buig- en treksterkte en de uiteindelijke hardheid van de egaline. Onderling kan de droogtijd ook nog weleens verschillen. Voor elke toepassing is er het juiste product. Verder zijn er egalines die gipsgebonden zijn, deze zijn geschikt voor een gipsgebonden ondervloer. Ook zijn er egalines die cementgebonden zijn, welke geschikt zijn voor cementgebonden ondervloeren.

Hoeveel water mag er op een zak egaline?

Dat verschilt per product, kijk daarvoor even op de verpakking. Belangrijk is dat je de juiste hoeveelheid water toevoegt. Gebruik altijd koud water en houd precies de hoeveelheid aan die op de verpakking staat. Nooit meer water toevoegen dan op de verpakking staat, gebruik een gekalibreerde emmer. Voeg je te veel water aan de egaline toe, dan kan de egaline overwateren. Hierdoor verliest egaline zijn kracht.

Kan ik de PE 280 primer vernevelen?

Nee, dit is niet mogelijk omdat de primer te dik en te korrelig is. Verwerk de primer met een kwast en een roller, dit geeft het beste resultaat.

Kan de PE 280 op leisteen worden aangebracht?

Nee, de PE 280 kan niet op leisteen worden aangebracht. Leisteen is in laagjes opgebouwd en de PE 280 geeft geen sterkte aan deze steen. Om sterkte in leisteen te krijgen zal men de vloer eerst moeten behandelen met epoxy. De PE 460 Epoxy geeft meer sterkte aan de leisteen. Daarna eerst altijd de epoxy voorstrijken met de PE 280.

Welke machine gebruik je voor het schuren van de tegelvloer?

De tegelvloer kan je schuren met een saneerfrees met diamant eronder. Of gebruik een betonschuurmachine met diamantblokken, bijvoorbeeld korrel 20-30.

Moet ik de tegel of natuursteen nog schuren?

Het is wel beter om de tegels of natuursteen te schuren, omdat de hechting veel beter wordt. Bijkomend voordeel is dat je de tegelvloer al wat vlakker schuurt. Dit scheelt waarschijnlijk in het verbruik van egaline.

Moet ik de tegels nog reinigen?

Ja, zorg ervoor dat de tegelvloer schoon en vetvrij is. Hiervoor kan je deze tegelreiniger gebruiken.

Wat is het verbruik van de PE 280?

Met 1 liter PE 280 kan je ongeveer 10 tot 12 m2 tegels voorbehandelen. Breng de primer gelijkmatig en dun aan, hiervoor gebruik je een kwast of een roller.

Hoe lang moet de primer PE 280 drogen?

De PE 280 primer moet drogen totdat het oppervlak niet meer plakkerig aanvoelt. De droogtijd bedraagt zo’n 1,5 tot 2 uur. Dit is wel afhankelijk van de temperatuur in de woning en de dikte van de aangebrachte laag. Breng de primer dun en gelijkmatig aan en voorkom plasvorming, omdat dit de droogtijd kan vertragen. Breng de PE 280 aan met een roller of een kwast.

De ondergrond is vrij zanderig, versterkt de PE 360 de ondergrond?

Nee, de PE 360 primer versterkt de ondergrond niet, maar er zijn wel versterkende primers te koop. Bel mij voor meer informatie op 06-27033024.

Wat is het verbruik van de PE 360?

Het verbruik van de PE 360 ligt op ongeveer 10 kilogram per 50m2 vloer. Weet je niet precies hoeveel primer je nodig hebt, dan heb je nu alleen het aantal vierkante meters nodig. Als je aanhoudt dat je met 1 kilogram ongeveer 5m2 kan primen, is het wellicht nog wat makkelijker uit te rekenen. Kom je er niet uit, neem dan gerust contact met mij op via 06-27033024.

Wat is de droogtijd van de PE 360 Primer?

Het duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur (bij een minimale temperatuur van 16 graden), voorkom hierbij plasvorming.

Mag een primer een langere tijd drogen?

Ja, dat mag zeker. Je kunt de primer een dag van tevoren aanbrengen. 

Is het altijd nodig om een primer te gebruiken?

Ja, omdat het voorbehandelen van de grond zorgt voor een betere hechting met de onderlaag. Bij sommige primers, zoals de PE 360, slaat het water niet weg in de ondergrond. Mortel heeft een betere hechting en egaline zal ook beter uitvloeien.

Hoe kan ik een primer het beste verwerken?

De primer kan je het beste verdelen over het oppervlak met een roller en een blokkwast. Verdeel de primer dun en gelijkmatig. Je kunt de primer ook vernevelen, maar let er wel op dat het niet op het schilderwerk of op de muren komt. Kies je ervoor om de primer te vernevelen, dan zal het verbruik omhoog gaan. Let erop dat je het gereedschap goed schoonmaakt, omdat de opgedroogde primer voor verstopping kan zorgen.

Hoeveel egaline moet ik per m2 gebruiken?

De hoeveelheid egaline die je nodig hebt kun je eenvoudig zelf berekenen. Hoeveel egaline je nodig hebt, ligt aan de ondergrond, hoe dik je de laag wilt aanbrengen (bijvoorbeeld 3mm of 5mm) en hoeveel vierkante meter je wilt gaan egaliseren.

Weet je niet precies hoeveel egaliseermiddel je nodig hebt, lees dan dit kennisbankartikel of neem contact met mij op. Wat ik graag wil weten om de hoeveelheid egaline voor je te berekenen is het type ondergrond, hoe dik de laag egaline wordt en het aantal vierkante meters van de ruimte.

Wat kan ik gebruiken voor het dichtzetten van vloerverwarming?

Voor het dichtzetten van vloerverwarming gebruik je geen egaline, maar is een reparatiemortel een stuk beter geschikt. Dit kan bijvoorbeeld met de UZIN NC 182 voor een cementgebonden ondergrond. Bij een gietvloer of fermacell raad ik aan om een epoxy dichtzetmassa te gebruiken, de UZIN KR 417.