Verzending en transport Gratis bezorging vanaf € 150,-
Pakket Voor 13:00 uur besteld? Volgende werkdag in huis!
Veilig betalen Veilig online bestellen en betalen
Egalinewinkel.nl bellen Advies nodig? Bel Marco!
Home Egaline tegels
Egaline

Egaline tegels

Egaline over tegels (als ondervloer)

Wil je tegels egaliseren, dan is egaline uitermate geschikt. Welke egaline heb je nodig voor over de tegels en zijn er bijzonderheden waar je op moet letten? Met behulp van onderstaand artikel help ik je op weg. Egaline is een egaliseermiddel dat je over diverse soorten ondervloeren kunt aanbrengen om ervoor te zorgen dat de ondergrond zeer egaal en strak wordt. 

Ook tegelvloeren moeten eerst geëgaliseerd worden voordat je een nieuwe vloer kunt leggen, wat in de volksmond een topvloer heet. De ondervloer, in dit geval een tegelvloer, heeft voegen. Als je wilt voorkomen dat de voegen zich door de nieuwe topvloer laten zien, dan is het belangrijk dat je de juiste soort egaline gebruikt. Soms is het nodig om een wat dikkere laag aan te brengen.

Tegels reinigen, voorbehandelen en egaliseren

Voordat je de tegelvloer egaliseert met egaline, is het belangrijk dat je kijkt naar de huidige staat van de tegelvloer. Zitten alle tegels nog vast? Dit kan je controleren door eerst met een schroevendraaier op de tegels te tikken. Bij een hol geluid verwijder je de loszittende tegel, waarna je het gat opvult met een reparatiemortel, zoals de UZIN 182. 

Vervolgens begin je met het opruwen van de tegels. Dit is belangrijk voor de hechting van de primer en egaline. Met behulp van een schuurmachine, zoals de diamantschuurmachine, zal je de tegels moeten opruwen. Vervolgens reinig je de tegelvloer met de UZIN Cleaner tegelreiniger. 

Je maakt de tegels vetvrij en stofvrij, waarna je een primer gebruikt voor een optimale hechting. Het aanbrengen van egaline op een tegelvloer is niet aan te raden zonder dat je een primer gebruikt, omdat de primer de hechting bevordert en er ook voor zorgt dat egaline beter uitvloeit.

Egaline_UZIN_NC170Productset Egaline Vloerverwarming

“Gebruik altijd een primer voordat je begint met het egaliseren van de tegelvloer.” 

Droogtijd egaline voor tegels

Zowel de primer als egaline heeft een bepaalde droogtijd. Bij elk product van INTR. of UZIN UTZ heb ik vermeld wat de droogtijd onder ideale omstandigheden is. Vanuit UZIN UTZ houdt dit in dat de kamertemperatuur 20 graden Celsius moet zijn en dat de ideale luchtvochtigheid 65% bedraagt. Mogelijk verschilt dit wel per product, dus kijk goed naar de droogtijd en de vermelde ideale omstandigheden.

Op de pagina ‘Wat is egaline’ kan je een uitgebreide uitleg vinden over het aanbrengen van egaline, maar vind je ook allerlei extra tips over de droogtijd. Let op: bij een ongelijke tegelvloer raad ik aan om een minimale laagdikte van 5 mm egaline aan te houden. 

Meer informatie nodig over het egaliseren van tegelvloeren?

Wil je meer informatie over egaline voor tegelvloeren of wil je weten hoeveel egaline je nodig hebt? Raadpleeg de pagina ‘hoeveelheid egaline berekenen’ of bel mij op 06 27 03 30 24.