Verzending en transport Gratis bezorging vanaf € 150,-
Pakket Voor 13:00 uur besteld? Volgende werkdag in huis!
Veilig betalen Veilig online bestellen en betalen
Egalinewinkel.nl bellen Advies nodig? Bel Marco!
Home Egaline en ondervloeren
Egaline

Egaline en ondervloeren

Egaline en de verschillende ondervloeren

Wat egaline zo’n uitstekend egaliseermiddel maakt, is dat je het op verschillende ondervloeren kunt aanbrengen. Denk aan een houten ondervloer, betonvloer, zandcementvloer, tegelvloer en zelfs op OSB. 

Wil je de oude vloer er niet uithalen, dan kan je gemakkelijk een primer aanbrengen op de ondervloer, waarna je deze ondervloer egaliseert met egaline. Bij een aantal ondervloeren kunnen er nog wel wat bijzonderheden zijn, vandaar dat ik dit voor je uitleg met behulp van dit artikel.

Houten vloer egaliseren met egaline

Wil je de houten ondervloer egaliseren? Bij het egaliseren van een houten vloer komt wat meer kijken, omdat niet elke houten vloer geschikt is om een egaliseermiddel op aan te brengen.

Zorg ervoor dat in de houten vloerconstructie constructie minimale vering aanwezig is. Zorg er ook voor dat de balklaag goed geventileerd wordt. Controleer ook of de balken nog in goede staat zijn.

Ga je egaliseren, maak dan alle gaten en openingen goed dicht, egaline is zo dun als water en kan je via kieren weglopen.

Egaliseren over een vast verlijmde parketvloer is niet mogelijk, de werking van het hout is te veel, je gaat het massieve hout verstikken en de plank kan gaan staan bollen en alles omhoog drukken.

Egaliseren van houten plaatmateriaal is wel mogelijk met de  NC 115 vezel verstrekt. De primer die je hiervoor gebruikt hiervoor is de UZIN PE 280 carbon primer.

Egaline_UZIN_NC170Productset Egaline Vloerverwarming

“Egaline gebruik je als egaliseermiddel en  kan op meerdere ondervloeren worden aangebracht. Waar moet je op letten? Ik leg het je uit!” 

Egaline aanbrengen op zandcementvloer

Een zandcementvloer of een cementdekvloer, smeervloer of specievloer (zoals dit type vloer ook wel genoemd wordt) kan je makkelijk egaliseren met egaline. Ook de zandcementvloer zal je eerst moeten voorzien van een primer. Aangezien dit type vloer ook een cementgebonden vloer is, zal je een cementgebonden egaline nodig hebben. Zo creëer je een zeer glad en strak oppervlak, waarna je de gewenste topvloer kunt leggen.

Tegelvloer egaliseren

Wil je een tegelvloer egaliseren met egaline? Dat kan zeker! Hiermee voorkom je dat je die oude tegelvloer eruit moet breken. Allereerst is het belangrijk dat de tegelvloer goed vast zit. Goed is schoongemaakt, vetvrij en stofvrij is . Dit schoonmaken – ontvetten – kan je bijvoorbeeld ook doen met de UZIN Cleaner tegelreiniger. Verder zijn er twee primers van UZIN UTZ geschikt voor tegelvloeren: 

De tegelvloer vooraf schuren met diamant heeft onze voorkeur en geeft een nog vlakker eindresultaat na het egaliseren.

  • UZIN PE 280 (verkrijgbaar in een verpakking van 1kg en een verpakking van 12kg)
  • UZIN PE 630 2K vult de diepe voegen)

De UZIN PE 280 Primer is geschikt voor niet zuigende, dichte en gladde oppervlakken, zoals tegelvloeren. Is na het aanbrengen direct gebruiksklaar en zorgt voor een goede hechting van egaline, dun en gelijkmatig aanbrengen.

UZIN PE 630 2K gebruik je voor het voorstrijken van ondergronden met voegen en is geschikt voor zwaar belaste vloeren in woningen, winkels en industrie, maar ook bijvoorbeeld voor warmwater vloerverwarming (dit laatste geldt ook voor UZIN PE 280).

Egaline op egaline

Ja, dat kan! Je kunt egaline op egaline aanbrengen (in meerdere lagen). Ben je niet tevreden met het eindresultaat na het aanbrengen van de eerste laag, dan kan je een tweede laag egaline aanbrengen. Tussen het aanbrengen van de eerste en tweede laag is het handig om een droogtijd van minimaal 24 uur aan te houden. 

Voor de zekerheid kan je eventueel meer tijd aanhouden. Wel zal je de vloer opnieuw moeten schuren en moet je ook opnieuw een primer aanbrengen. Na het drogen van de primer breng je een tweede laag egaline aan. Egaline op egaline aanbrengen kan dus prima.

Egaline op vochtige vloer

Kan je egaline op een vochtige vloer aanbrengen? Nee, dit is niet aan te raden. Vooral een betonvloer of een cementvloer moet je lang drogen en kan pas geëgaliseerd worden met egaline nadat de vloer echt droog is. 

Wel zijn er soms vochtige ondergronden of constructies waarbij er kans bestaat op vochtoptrek waarop je egaline wilt aanbrengen, zoals in een kelder of op een nog vochtige cementvloer je zou hier een vochtscherm primer of epoxy primer op kunnen aanbrengen, zit er een constructiefout in vloer waardoor er vochtdruk ontstaat dan zou ik deze eerst gaan oplossen. 

Langdurige vochtdruk kan alsnog problemen veroorzaken, ook met een vochtprimer of vochtscherm.

Win deskundig advies in voordat je gaat beginnen.  

Egaline op OSB

OSB is een afkorting voor Oriented Strand Board, wat een plaatmateriaal is dat uit diverse lagen houtschilfers bestaat. Deze lagen zijn met een bindmiddel aan elkaar verbonden en vormen op deze manier een plaat. Als je een vloer wilt egaliseren, dan kan je OSB platen als houten constructie gebruiken.

Hiervoor geldt ook weer dat er zo min mogelijk bewegingen, verende werking in de ondergrond zit. 

Na het bevestigen van de OSB platen kan je de platen egaliseren met behulp van de UZIN 115 vezelversterkte gips egaline. Zorg er eerst voor dat je een geschikte primer aanbrengt, de UZIN PE 280 is hier speciaal voor, waarna je egaline aanbrengt op de OSB platen. 

Meer weten?

Heb je vragen over egaline of wil je meer weten over jouw specifieke ondervloer? Je kunt mij bellen op 06 27 03 30 24. Kijk gerust ook eens naar de video’s op mijn Youtube kanaal.