Verzending en transport Gratis bezorging vanaf € 150,-
Pakket Voor 13:00 uur besteld? Volgende werkdag in huis!
Veilig betalen Veilig online bestellen en betalen
Egalinewinkel.nl bellen Advies nodig? Bel Marco!
Home Droogtijd egaline
Egaline

Droogtijd egaline

Wat is de droogtijd van egaline?

Egaline heeft een bepaalde droogtijd zodat het egaliseermiddel kan uitharden, maar hoe lang duurt dit? Wanneer is egaline beloopbaar of uitgehard? Ondanks dat de meeste vloeren na vier uur beloopbaar zijn, raad ik aan om specifiek naar de droogtijd van het soort en merk egaline te kijken. 

Beloopbaar houdt in dat je er overheen kunt lopen, zonder dat je de egalinelaag beschadigt. De vloer mag nog niet worden afgewerkt, voordat de egaline daadwerkelijk voldoende is uitgehard. Voordat de laag voldoende is uitgehard kan je gemiddeld denken aan een droogtijd van 24 uur, maar bij sommige egalines van UZIN UTZ is de droogtijd korter. Dit is wel onder ideale omstandigheden bij een temperatuur van 18 graden Celsius en voldoende ventilatie. 

De verwachte droogtijd staat altijd bij het desbetreffende product vermeld. Afhankelijk van de omstandigheden, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, kan het wat langer of korter duren. 

Hoe snel droogt egaline?

Om een duidelijk beeld te geven van de droogtijd van onze producten, de egalines van UZIN UTZ, noem ik hieronder een aantal voorbeelden: 

  • UZIN  NC 170 is tot 5mm laagdikte na 6 uur belegbaar. Kies je voor een laag tot 10mm, dan is  NC 170 na 24 uur belegbaar. 
  • Kies je voor vezelversterkte gipsegalisatie, dus voor UZIN  NC 115, dan is de vloer na ongeveer 2 tot 3 uur beloopbaar en na 24 uur belastbaar (bij een maximale laagdikte van 3mm, 20 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 65%).
  • Bij UZIN  NC 112 geldt: legklaar na 6 uur (tot 5mm laagdikte) en legklaar na 24 uur (bij een laagdikte van 10mm).
Egaline_UZIN_NC170Productset Egaline Vloerverwarming

“Egalines van UZIN UTZ hebben een vrije korte droogtijd ten opzichte van andere merken.”

Egaline droogt niet, wat nu?

Dan is er wel wat mis gegaan als egaline niet wil drogen, het kan zijn dat je er te veel water bij hebt gedaan. Bij een te grote hoeveelheid water gaat de egaline overwateren en deze komt dan niet op sterkte. Het zal poederig blijven. Gebruik bij het mengen van egaline altijd een goede emmer met maatverdeling. Een bouwemmer is vaak niet nauwkeurig genoeg.
Mogelijk heb je de primer niet lang genoeg laten drogen, wat plaatselijk een donkere verkleuring aan de egaline geeft.

Ik zelf egaliseer vaak een dag van tevoren en gebruik hier voor de NC 170, deze is bij een laagdikte van 5 mm de volgende morgen altijd wel legklaar. Zorg voor ventilatie in de ruimte en temperatuur, in de wintermaanden gebruik ik een paar kleine elektrische kachels om de ruimtetemperatuur rond de 18 graden te houden.

Hoe kan ik de droogtijd van egaline versnellen?

Wil je de droogtijd van egaline versnellen? Dat is niet mogelijk, ook al zou je het misschien wel willen. Sommige mensen proberen de ventilator wat harder te zetten of de verwarming wat hoger te zetten, maar hiermee kan je krimpscheuren veroorzaken. 

Hoe lang duurt het voordat egaline op vloerverwarming droog is?

Ik zelf egaliseer vaak een dag van tevoren en gebruik hier voor de  NC 170, deze is bij een laagdikte van 5 mm de volgende morgen altijd wel legklaar.

Zorg voor ventilatie in de ruimte en temperatuur, in de wintermaanden gebruik ik een paar kleine elektrische kachels om de ruimte temperatuur rond de 18 graden te houden.

Wat is de droogtijd van een cementdekvloer of beton voordat je egaline kunt aanbrengen?

De droogtijd van een cementdekvloer of beton voordat je een laag egaline aanbrengt is ongeveer 1 week per centimeter dikte van de cementdekvloer. De minimale droogtijd bij een dikte van 4 centimeter bedraagt 28 dagen, bij twijfel altijd vocht meten.

Hoe lang duurt het voordat egaline onder een pvc vloer of laminaat droog is?

Wil je een pvc vloer leggen nadat je een egalinelaag hebt aangebracht op de ondervloer? Dan bedraagt de droogtijd alsnog zo’n 24 uur voordat je de pvc vloer kunt leggen. Dezelfde droogtijd geldt bij het leggen van een laminaatvloer. 

Droogtijd sneldrogende egaline

Wil je een sneldrogende egaline aanbrengen op de vloer, dan kan je kiezen voor UZIN  NC 112, dat is een sneldrogende gipsegalisatie met een calciumsulfaat bindmiddel en Level Plus Effect S, geschikt voor laagdiktes tot 10mm. Breng je een laag tot 5mm aan, dan zal de droogtijd van UZIN  NC 112 ongeveer zo’n 6 uur bedragen totdat je de topvloer kunt leggen. Deze droogtijd van 6 uur is volgens UZIN UTZ mogelijk bij een temperatuur van 20 graden Celsius en 65% luchtvochtigheid.

Droogtijd voorstrijk (primer)

Kies je voor de UZIN PE 360 Primer, dan is de droogtijd van de primer zo’n 1 tot 1,5 uur bij een minimale temperatuur van 17 graden in de woning. De droogtijd van de UZIN Primer PE 280 bedraagt zo’n 1,5 tot 2 uur bij ideale omstandigheden. Is de primer opgedroogd, dan zal het oppervlak niet plakkerig meer aanvoelen. 

Let erop dat je plasvorming voorkomt en een primer gelijkmatig verdeeld met behulp van een roller of een kwast. Wil je juist een langere droogtijd van de primer aanhouden, dan kan dat zeker. Je kunt de primer ook een dag van tevoren aanbrengen. 

Hoe zie je of egaline droog is?

Aan het kleurverschil kan je zien of er nog natte plekken zijn, deze plekken zijn donkerder of grijzer van kleur.

Droogtijd egaline temperatuur

Om het drogen van egaline zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is er een bepaalde temperatuur nodig. Ondanks de verschillende adviezen op het internet, houdt UZIN UTZ een temperatuur van 20 graden aan als richtlijn bij de verwachte droogtijden voor egaline. Ligt de temperatuur in de ruimte waar egaline is aangebracht, dan zal de droogtijd waarschijnlijk langer zijn. 

Vragen?

Heb je vragen over de droogtijd van egaline of kan ik je ergens anders bij helpen? Je kunt mij gemakkelijk bereiken via 06 27 03 30 24. Ook kan je ik je aanraden om mijn video’s bekijken via mijn Youtube kanaal.