Verzending en transport Gratis bezorging vanaf € 150,-
Pakket Voor 13:00 uur besteld? Volgende werkdag in huis!
Veilig betalen Veilig online bestellen en betalen
Egalinewinkel.nl bellen Advies nodig? Bel Marco!
Home Cement reparatiemortel: hoe en wanneer gebruik je het?
Mortel

Cement reparatiemortel: hoe en wanneer gebruik je het?

Hoe verwerk ik cement reparatiemortel?

Cement reparatiemortel is een product dat men gebruikt voor het vullen van sleuven en gaten in cementdekvloeren. De reparatiemortel van Uzin kan men gebruiken voor het vullen van sleuven en diepe gaten.

De reparatiemortel van Uzin is uitermate geschikt in situaties waar cement onvoldoende sterkte heeft. De Uzin NC 182 kan men opzetten in een dikte van 1mm, tot zo dik u wenst. In de meeste gevallen is het droog binnen 2 uur. Cement is pas toepasbaar bij een dikte van minimaal 3 cm en zal veel meer droogtijd nodig hebben voor men de vloer verder kan bewerken. Denk hierbij aan een droogtijd van 3 weken.

Mortel is zeer glad weg te strijken, is sneldrogend en heeft een snelle uitharding.

Wanneer kies ik voor mortel of voor cement om de vloer te repareren?

Mijn stelregel is: vanaf 1 mm tot 3 cm kiest men voor mortel.

Het voordeel van reparatiemortel is dat deze sneller droog is. Het komt nogal eens voor dat men bij reparatie niet voldoende tijd heeft voor het drogen van dikkere cementlaag, dan kan men ook beter voor reparatiemortel kiezen.

Vanaf 3 centimeter tot dikker gebruikt men een cementdekvloer. Let er wel op dat u hierbij de tijd heeft voor het drogen van de cementdekvloer.

Wat zijn de voordelen van een cementdekvloer ten opzichte van een reparatiemortel?

Het voordeel van de cementdekvloer is dat deze goedkoper is dan een reparatiemortel, maar let er wel op dat een cementdekvloer een langere droogtijd heeft. Stel dat u een diepe, brede sleuf in de cementdekvloer hebt, maar er is niet genoeg tijd voor het uitdrogen, dan raad ik u aan om voor de mortel te kiezen.

Bij reparaties waar de mortel in een dikke laag is toegepast, zou ik het wel een nacht laten drogen. Het restvocht moet eruit en ik merk dat mortel warm wordt tijdens het droogproces. Het beste kunt u wachten totdat de vloer op de gerepareerde plekken is afgekoeld.

Welke ondergrond heb ik?

Het is belangrijk om problemen te voorkomen en je vooraf te verdiepen met welk type ondergrond u te maken hebt. Let hierbij op de volgende eigenschappen:

Bij een cementdekvloer ziet u dat deze grijs van kleur is en er fijn grind zichtbaar is. Maakt u de vloer vochtig, dan ziet u de kleur nog beter.

In onze kennisbank staan foto’s afgebeeld van cementgebonden ondervloeren en van op gipsgebonden ondergronden. Een gipsgebonden ondergrond, ook wel anhydriet genoemd, is zoals gips, witter/geler van kleur, en is fijner van structuur.

Let er wel op: bij een anhydrietvloer is het belangrijk dat u deze schuurt en dat de slemlaag verwijderd is voordat u begint met egaliseren. De slemlaag is een zachte laag boven op de dekvloer.